اثر عصاره‌ی آبی-الکلی برگ گیاه مریم گلی بر تخریب حافظه ناشی از نانو ذرات اکسید آهن در موش سوری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

10.22055/pgjbs.2016.11983

چکیده

اثر نانوذرات اکسیدآهن در تخریب حافظه در مطالعه پیشین ما گزارش شده است. ازگذشته تاکنون برگ گیاه مریم گلی (Salvia officinalis) به عنوان یک ماده افزایش دهنده حافظه کاربرد زیادی داشته است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر عصاره‌ی برگ مریم گلی بر تخریب حافظه ناشی از نانو ذرات اکسیدآهن است. در این مطالعه تجربی هشت گروه موش سوری نربالغ (هر گروه شامل 8  سرموش) شامل؛ گروه سالین (10 میلی لیتر برکیلوگرم)، گروه‌های نانو ذرات اکسیدآهن (5، 5/7میلی گرم بر کیلوگرم)، گروه های مریم گلی (10، 40، 80 میلی گرم برکیلوگرم) و گروه‌هایی که مریم گلی (10،40میلی گرم برکیلوگرم) به اضافه نانوذرات اکسیدآهن (5 میلی گرم برکیلوگرم) دریافت کردند، مورد استفاده قرارگرفت. حافظه اجتنابی غیرفعال با استفاده از دستگاه استپ- داون ارزیابی گردید. حافظه کوتاه و بلندمدت (به ترتیب90 دقیقه و 24 ساعت پس از آموزش) با ثبت زمان تأخیر پایین آمدن از سکو مورد سنجش قرار گرفت. حیوانات، داروها را بلافاصله پس از آموزش به صورت تزریق درون صفاقی دریافت نمودند. داده‌ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تکمیلی توکی تجزیه و تحلیل گردید. تزریق درون صفاقی نانوذرات اکسید آهن (4 میلی گرم بر کیلوگرم) زمان تأخیر پایین آمدن از سکو را در حافظه کوتاه مدت و بلندمدت کاهش داد (به ترتیب p<0.01 و p<0.001 ). عصاره‌ی برگ مریم گلی (40،10 میلی گرم بر کیلوگرم ) مانع از این اثر نانوذرات اکسیدآهن گردید.
بر اساس این یافته‌ها به نظر می‌رسد که عصاره‌ی آبی الکلی برگ گیاه مریم گلی از نقص فراخوانی حافظه اجتنابی غیرفعال، کوتاه و بلند مدت، ناشی از نانوذرات اکسیدآهن ممانعت می‌کند.