معرفی اندوفیت‌های شش رقم برنج به عنوان عوامل کنترل زیستی بیماری پوسیدگی طوقه‌ی و ریشه برنج

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

10.22055/pgjbs.2015.11986

چکیده

اندوفیت‌ها میکروارگانیسم‌های همزیست درون فضاهای سیم‌پلاستی و آپوپلاستی سلول‌های گیاهی می‌باشند که سبب بهبود وضعیت رشد و مقابله با عوامل بیماری‌زا می‌شوند. هدف از مطالعه‌ی حاضر شناسایی اندوفیت‌های ارقام مختلف برنج منطقه خوزستان به منظور استفاده در فرآیند مبارزه با عامل بیماری پوسیدگی طوقه‌ی و ریشه‌ی برنج، فوزاریوم مونیلی فرم، می‌باشد. برای این منظور بذرها با اتانول 70 درصد و هیپوکلریت­سدیم 5 درصد گندزدایی، آسیاب و با تلقیح در محیط کشت LB جداسازی باکتری انجام شد. جدایه‌ها با استفاده از تست‌های فنوتیپی و تعیین توالی ژن 16S rRNA تعیین هویت شدند. در نهایت اثر متقابل اندوفیت‌ها بر قارچ Fusarium moniliformeو نیز اثرات آنتاگونیستی جدایه‌های باکتریایی از طریق کشت روی محیطPDA+NA، بررسی گردید. از شش رقم گیاه برنج هفت گونه اندوفیت جداسازی گردید. فعالیت آنتاگونیستی بسیار مشخص در اندوفیت حمر و گرده توسط هاله عدم رشد آشکار گردید. در ادامه به منظور تعیین کمی میزان ممانعت از رشد هر کدام از اندوفیت‌ها به طور جداگانه در محیط  PDA+NA در سه تکرار کشت داده شدند و بعد از حذف باکتری‌هااز محیط، قارچ در مرکز هر پلیت قرار داده شد .با اندازه‌گیری قطر هاله رشد قارچ بیشترین بازدارندگی مربوط به اندوفیت گرده به میزان  02/91 درصد به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که می‌توان با استفاده از اندوفیت‌های جداسازی شده از ارقام بومی برنج خوزستان با عامل بیماری پوسیدگی طوقه‌ی و ریشه برنج به صورت بیولوژیک مبارزه کرد و عوارض ناشی از کاربرد آفت‌کش‌ها و از طرف دیگر خسارات ناشی از بروز این بیماری را به حداقل رساند.