اثرات آللوپاتی عصاره آبی اندام‌های مختلف گزنه در غلظت‌های مختلف بر جوانه‌زنی و رشد اولیه خردل وحشی

10.22055/pgjbs.2015.11991

چکیده

یکی از روش‎های بالا بردن عملکرد گیاهان زراعی، مهار علف‎های هرز است. مهار علف‎های هرز از طریق مبارزه شیمیایی، کار پر هزینه‎ای بوده و برکیفیت آب، خاک و موجودات زنده زیستی و سلامتی انسان و غذا تأثیر منفی دارد. یکی از راهکارهای مهار علف‎های هرز استفاده از ترکیبات آللوپاتیک طبیعی می‎باشد. در این راستا در پژوهشی اثر آللوپاتی اندام‎های مختلف گیاه داروئی گزنه بر رشد اولیه بذر علف‎ هرز خردل وحشی بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل عصاره‌ی اندام‎های مختلف گیاه گزنه (شامل ریشه، ساقه و برگ) با غلظت‎های (5 ،10، 15، 20 و  25 درصد) و یک تیمار شاهد (بدون اضافه کردن عصاره) بود. نتایج تأثیر معنی‎دار تمام اندام‎های گزنه بر درصد جوانه­زنی، مجموع بذور جوانه­زده، متوسط زمان جوانه‎زنی، سرعت جوانه­زنی، وزن خشک گیاه‎چه، طول ریشه‎چه، طول ساقه‎چه و  طول کل گیاه‎چه در سطح یک درصد (P<0.01) را نشان داد. در غلظت‎های 20 و 25 درصد از عصاره آبی برگ و ریشه گزنه، درصد جوانه‎زنی صفر بود. همچنین برگ گزنه در مقایسه با ریشه و ساقه بیشترین تأثیر بر صفات مورد اندازه‎گیری را نشان داد. نتایج فوق اثر آللوپاتی عصاره آبی اندام‎های مختلف گزنه را بر خردل وحشی به خوبی نشان داد.